Populärkultur

Podd: Kaliber Sveriges radio P1

Hos polisen finns en lista över ett antal män som de misstänker är kapabla att mörda sin partner. Informationen finns – så vad görs för att stoppa dem? Enligt en ny lag från 2021 får man göra undantag från sekretessen. Sjuksköterskor och socialtjänstens handläggare får nu bryta sekretessen och dela livsviktig information med polisen, för att skydda kvinnorna. Kalibers genomgång visar att lagen knappt används.

Bok: Egalias döttrar Gerd Brantenberg

Boken som kom 1977 är en feministiskt klassiker. Boken vänder upp och ner på uppfattningar om manligt och kvinnligt. Boken synliggör normer som är så inbyggda i vårt samhälle att vi först kan få syn på dem om vi ändrar vårt tänk kring hur vi värderar uppgifter, egenskaper och makt när vi leker med språket.

Egalia är det fantasiland där det är kvinnorna har makten. Männen har anpassad sig till de regler och värden som kvinnorna definierat. De får vara med på kvinnornas villkor. I Egalia säger kvinnorna att landet är jämlikt. Men nu börjar männen få upp ögonen för de orättvisor de möter och börjar planera att göra uppror. 

Tv serie: Gaslight SVT Play

Dramaserien visar på ett autentiskt sätt hur huvudpersonen Nora genomgår något som från början känns som en stormande förälskelse, övergår till en relation av manipulation, härskartekniker och gaslighting. Gaslightning är en begrepp som innebär att någon för psykologisk manipulation av dig och får dig att tveka över din egen sanning. Där någon utnyttjar din osäkerhet till sin fördel och din nackdel. 

Vill du läsa mer om hur du själv kan bidra till att inte bidra till gaslighting kan du få tips och råd här.

 

Film: The 40-year old version.

Filmen är en komedi som handlar om Radha Blank en 40-årig dramatiker som letar efter möjligheten att slippa undervisa högstadieelever och istället göra ett genombrott i karriären. Efter att ha presenterats och fått fjäska för den vita kultureliten, där de enda jobb hon blir erbjuden är skildringar om svartas utsatthet, som något slags exotiskt som vita konsumerar med känslan av att vara ”Woke”, får hon en kväll ett infall av att ställa sig framför spegel och rappa, vilket blir början till en ny kreativ sida hon ger sig ut för att utforska.TV