Populärkultur

Ibland kan det kännas för teoretiskt och/- eller  för tungt att utveckla kunskap om normer, exkludering, diskriminering, sexism, homofobi, rasism etc. Här tipsas om filmer, tv-serier, poddar eller böcker som väcker tankar och får en att reflektera.

Böcker:

Svart Kvinna- Fanna Ndow Norrby

Våren 2014 startades kontot “svart kvinna" på sociala medier. Kontot startades eftersom författaren var trött på den sexism och rasism som svarta kvinnor i Sverige möter. Gensvaret var enormt och kontot fick tusentals följare inom bara ett par månader. Boken samlar berättelser från ett stort antal svarta kvinnor i Sverige.

Klubben, en undersökning- Matilda Gustavsson

Klubben handlar om den välkände kulturprofilen  Jean-Claude Arnault och den numer kända klubb med medlemmar ur bland annat Svenska Akaemien. Boken är ett reportage om kulturprofilen där vi får ta del av berättelser från de 18 kvinnors som vittnat om våldtäkt och trakasserier. 

Tv-serie:

Gentleman Jack

Bygger på en verklig historia om Anne Lister, en brittisk landägarinna i kolbranschen på 1830-talet. Serien handlar om Anne och hennes roll inom kolbranchen men också om hennes kärlek till Ann Walker och den starka viljan att vinna hennes kärlek och möjligheten att få gifta sig. Just nu har säsong 2 börjat.

Film:

Boys dont cry

Brandon är nykomlingen som charmar hela samhället dit han nyss flytt efter att blivit hotad av sin före detta flickväns bror. Filmen handlar om den utsattheten transpersoner kan genomlida i en cisnormativ verklighet, dit alla inte respekteras för den de är. Filmen bygger på en sann historia och handlar om rädslor, om kärlek och om det mod som ofta krävs av transpersoner för att få vara sig själva.