Populärkultur

Här tipsas om filmer, tv-serier, poddar eller böcker som väcker tankar och får en att reflektera.

 

Poddar:

”Så vad händer”- med Amat Levin och Jonathan Rollins. 

Podden görs av Amat Levin och Jonathan Rollins. Amat är journalist och författare som bland annat skrivit boken ”slumpens barn” och driver instagramkontot Svart historia. Jonathan Rollins är komiker och driver stand up klubben ”The laugh house” i Stockholm. Innehållet fokuserar främst på populärkultur och samhällstrender. Deras samtal har en bra balans mellan humor och allvar i en podd som både kan få dig att skratta och samtidigt utveckla din förståelse, genom att ta del av andra perspektiv än de du kanske redan har med dig från början av avsnittet.

EDCS rekommenderar särskilt Avsnitt #48 - ”Politisk snedvridning på SVT” 

I avsnittet intervjuas Christian Catomeris. Christian är journalist och tidigare i höstas släppte han boken ”Människovärdet”. Boken tar upp Christians upplevelser från hans 40 år som journalist och hur hans arbete präglats av det han kallar människovärdet.Han beskriver hur public service anpassat sig till högerpolitiken och hur det skett under flera års tid som till slut ledde till att han sa upp sig från programmet Agenda.

Avsnittet är ett spännande samtal med nya perspektiv att ta del av.

 

Böcker:

Brev till Mannen- Bianca Kronlöf

Boken skrev som en följd av att Bianca Kronlöf lade ut tre öppna brev på instagram om tystnadskultur och sexism i komikerbranschen. Detta som en följd av den debatt som pågick under #Metoo, där kvinnor berättade om sina erfarenheter av sexism på sin arbetsplats. I boken förklarar Bianca att texterna i den är ett skrik på hjälp och en vädjan om att fler ska engagera sig och organisera sig i kampen.

Klubben, en undersökning- Matilda Gustavsson

Klubben handlar om den välkände kulturprofilen  Jean-Claude Arnault och den numer kända klubb med medlemmar ur bland annat Svenska Akaemien. Boken är ett reportage om kulturprofilen där vi får ta del av berättelser från de 18 kvinnors som vittnat om våldtäkt och trakasserier. 

 

Serier:

Kalifat

Berättelsen handlar om några kvinnor, vars livsöden vävs samman. Det är Fatima, en Säpo-agent som får reda på att IS planerar en terrorattack mot Sverige. Det är Pervin, som följt med sin make till Syrien och som får reda på att det planeras ett terrordåd i Sverige och som vill fly tillbaka. Systrarna Sulle och Lisha, som börjar intressera sig för politisk islam och blir radikaliserade och erbjudna en fribiljett till Kalifatet. Kalifat har blivit kritiserad för att förstärka fördomar om muslimer och skapat en oro för att tittarna matas med en så entydig bild av muslimer, att serien riskerar att bidra till islamafobi. Serien har samtidigt uppmärksammats och vunnit pris för bästa icke-engelska dramaserie vid den internationella tv-galan Banff Rockie Awards i Kanada

 

Film:

Kill Bill

Kill Bill ses som en feministisk klassiker. Uma Thurman spelar huvudrollen. Hon är en del i enn lönnmördarteam som kallas DIVAS.. När ledaren av gänget försöker döda henne hamnar hon i koma. När hon vaknar upp från den, fem år senare vill hon hämnas. Hon har bara ett mål i sikte och det är att döda Bill. Kill Bill är regiserad av Quentin Tarantino och blev känd för både estetik och soundtrack.