Nyckeln till ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete är tydlig organisering. DOSA är en metod som integrerar arbete enligt arbetsmiljölagen med arbete enligt diskrimineringslagen, vilket gör ert arbetsmiljöarbete mycket smidigare. Metoden visar hur arbetet kan organiseras på bästa sätt för att nå upp till lagkravn och samtidigt ge ytterligare effekter på verksamheten.
I koncept och metod DOSA ingår följande moment:
DOSA innehåller:
Vi gör en plan för när utbildningstillfällen och proesstöd är möjliga för er och för en dialog om kring vilka aktiviteter ni önskar fördjupat stöd.
För dig som vill gå på djupet med både teori och verktyg i strävan att få en hållbar och attraktiv organisation. Utbildningen genomförs under ett antal dagar där vi går igenom hur ni skapar bästa förutsättningar för att arbeta mot en hållbar organisation. En del i arbetet med att skapa en hållbar organisation är att kunna förstå sambandet mellan attraktivitet och jämlika villkor på arbetsplatsen. Ett sätt att ta sig an utmaningen med framtida kompetensförsörjning.
Avsnitt som behandlas:
Utbildningen går igenom hur normer på arbetsplatsen , i skolan, i samhället kan bidra till att människor känner sig exkluderade och hur en kan jobba för att skapa jämställda, jämlika och inkluderande verksamheter.
För dig som vill ha en genomgång av diskrimineringslagen, lära dig förstå de olika diskrimineringsgrunderna och hur arbete med aktiva åtgärder kan fungera i praktiken.Avnitt som behandlas:
Arbete med jämställda och jämlika villkor i en organisation är nödvändiga i arbetet med strategisk kompetensförsörjning. En verksamhet som arbetar med att medarbetare utvecklas och trivs på jobbet hör ihop med att attrahera och behålla medarbetare, oavsett kön och bakgrund. EDCS utbildning tar sin utgångspunkt i arbete enligt ARUBA. Avsnitt som behandlas.
Ett lokalt genuskontrakt är en kartläggning av ungas uppfattning om den lokala utvecklingen. Rapporten bidrar till att synliggöra perspektiv på utvecklingsarbetet, som traditionellt inte ryms i kommuners processer. Rapporten kan fungera som underlag för kommunens framtida utvecklings och jämställdhetsarbete. Arbetet är uppdelat i tre delar:
Syftet är att kartlägga ungas uppfattning om den lokala utvecklingen och undersöka om kommun, arbetsliv och kommunens marknadsföring och framtida utveckling, stämmer överens med de ungas syn på densamma. Rapporten bidrar på så sätt till att synliggöra perspektiv på utvecklingsarbete som traditionellt inte ryms i kommuners processer.
Ibland dyker det upp en fråga som en kan behöva svar på från någon som är expert på vårt kompetens område. Det går att kontakta EDCS i små och stora frågor.
Vi finns tillgängliga för att svara på dina frågor. Ring eller maila oss så tar vi kontakt med dig för att hjälpa dig vidare.